Search
  • HATC NLPt

Simptomi kao prijatelji

Updated: Oct 8, 2019Najčešće ljudi na razne tjelesne i psihološke simptome reagiraju željom da oni prođu, izliječe se, maknu. Što je i razumljivo jer su vrlo često ometajući i neugodni, a opet – nije li to jedini način da čujemo poruke našeg tijela i psihe?

U psihoterapijskom radu vjerujemo da se simptomi nikad ne javljaju „slučajno“ niti im je namjera da nas muče, dapače, namjera je da nam usmjere pažnju na nešto što je van ravnoteže, preopterećeno, potencijalno ili akutno opasno po naše zdravlje i dobrostanje. To zovemo „DOBROM NAMJEROM SIMPTOMA“.

Primjeri nekih dobrih namjera psihofizičkih simptoma:

- Ukazuju nam na to da naš mozak i tijelo trenutno nemaju kapaciteta proraditi utjecaj traumatskih doživljaja iz prošlosti.

- Usmjeravaju nas na spoznaju da ne vodimo dovoljno računa o ravnoteži životnih tema, balansu između aktivnosti i odmora.

- Ukazuju na to da idemo protiv dubokih, često nesvjesnih, vrijednosti i uvjerenja, npr. lojalnost roditeljima, obitelji.

- Ukazuju na to da treba aktivirati resurse, preispitati uvjerenja i sl.. kako bismo se uskladili s trenutnom životnom situacijom i razvojem.

…….

Ponekad simptomi mogu biti i „poziv na buđenje“, način kako nas mudrost našeg Nesvjesnog uma usmjerava na nova učenja i razvoj, npr. kroz čitanje knjiga, slušanje predavanja, kontemplaciju, osobni rad na sebi (coaching, savjetovanje, psihoterapija…).

Naša unutarnja mudrost zna bolje od našeg svjesnog uma što je dobro za nas i naš životni put, vjerujmo joj!

0 views

00385912303066

©2019 by Hrvatsko-austrijski trening centar za NLPt. Proudly created with Wix.com